Kansikuva on varsin epätyypillinen Aku Ankassa, sillä se sen huumori rakentuu kokonaan ja täydellisesti visuaaliselle viittaukselle oikeasti eläneeseen henkilöön. En muista kohdanneeni vastaavaa. Enkä moiti valintaa, sillä Albert Einstein oli kova jätkä. Pelle ja Taavi olisivat varmaankin olleet myös ihan kelpo vaihtoehtoja kansikuvaneroiksi, mutta tämä kansi ainakin on välittömästi mieleenpainuva, mitä ei aina AA:n kansikuvista voi sanoa.
Piirros saa tosin pohtimaan sitä, miten viikset ankoilla tarkalleen ottaen toimivat. Ymmärrän esim. Roopen, Taavin, Kulta-Into Piin ja Kroisos Pennosen kohdalla sen, että kyseessä on jonkinlainen parta/pulisonkijärjestely, joka kasvaa pään ja kaulan untuvasta, mutta miten ankka voi kasvattaa viikset? Täytyykö kaikkien miespuolisten ankkahahmojen ajella nokkansa aamuisin, jos mielivät pitää sen karvattomana? Ehkä nämä seikat pitää suosiolla jättää vielä minuakin suurempien nerojen pohdittaviksi.
Mikä neronumerosta sitten tekee niin nerokkaan? Lehden tarinoissa on Ankkalinnan älymystö tavanomaista vahvemmin edustettuna. Pelle Peloton esiintyy peräti neljässä tarinassa, joista kolmessa hän on pääosassa - tosin yksi näistä pääosista osuu yksisivuiseen vitsisarjaan. Muissa kertomuksissa nähdään pitkästä aikaa Hessun ihmeveljenpoika Pikku-Pelle (jota en erityisemmin ole kaivannut) ja Taavi Ankka (jota olen AA:n sivuille hieman ikävöinyt).
Mark ja Laura Shaw'n kirjoittamassa ja Rodriquesin piirtämässä johtosarjassa Reilua peliä Pelle Peloton nähdään sivuosassa; juonen pääosa keskittyy Akun ja poikien ristiriitoihin. Johtosarjoissa havaittu talviteema jatkuu yhä: Ankkalinnassa järjestetään suuri talviurheiluspektaakkeli, jolla voi olla suuri merkitys kaupungin tulevaisuudelle tapahtumajärjestäjänä ja turistirysänä. Syystä, jota emme tiedä, on katujen auraus ulkoistettu Akulle ja hänen "pätevälle lumiauratiimilleen". Hmh. Luulisi, että isolla kaupungilla, joka haluaa olla tapahtumakeskus ja jossa sentään on luminen talvi joka ainoa vuosi, olisi omasta takaa aurauskalustoa. Aku määrää pojat lapioimaan kotitalon pihan puhtaaksi lumesta samaan aikaan kun hän itse hoitaa pormestarin tonttia. Jokin tässä lähtötilanteessa ei vakuuta minua sitten yhtään, mutta antaa mennä. Pojat kuitenkin haluavat valmistautua sudenpentujen suureen lumisotatapahtumaan, ja tämä tuottaa talouteen ristiriitaa ja ympärille katastrofia. Pelle ehtii mukaan vain pariin ruutuun pohjustamaan lumisuojakeksintönsä.
Kertomus on heikohko. Siinä ei ole mitään kovin näyttävää tai kiinnostavaa, eikä edes huipennuksen visuaalisista mahdollisuuksista oteta kaikkea irti. Lisäksi tapa, jolla pojat tieten tahtoen harhauttavat Akua, on suorastaan hengenvaarallinen ja täysin edesvastuuton. (Joskus tuntuu siltä, etteivät nämä ulkomaalaiset kirjoittajat ja piirtäjät ymmärrä, miten lumi toimii ja miten painavaa se todella voi olla. Lisäksi loppuratkaisun kannalta on oleellista se, millaisista asemista arvovieraat mäkihyppykisaa seuraavat, eivätkä tarinassa esitetyn asemoinnin perusteella sen paremmin käsikirjoittajat kuin piirtäjäkään tiedä juuri mitään mäkihypystä yleisöurheilun muotona.)
Lopussa sentään pojat joutuvat pohtimaan toimintansa kestävyyttä sudenpennun hyveellisyyttä edellyttävästä näkökulmasta, mutta tarinassa esitetty hämäys on niin julma ja vaarallinen, että tieten tahtoen tehtynä kuolemantuottamussyyte ei ole kaukana. Eikä kyse ole tällä kertaa mistään piirrettyjen alasin päähän -komiikasta, vaan yksinkertaisesti tavasta, jolla poikien ei tulisi koskaan hahmologiikkansa ja luonteensa perusteella huoltajansa henkeä tahallaan vaarantaa. Tätä en valitettavasti voi antaa anteeksi, ja kun lisäksi loppukin on varsin laimea, on lopputulosta pidettävä korkeintaan keskinkertaisena. Rodriques osaa tosin piirtää todella hauskoja ilmeitä, joita tässä sarjassa nähdään niin pormestarin kuin Akunkin kasvoilla:
Tämän melko alavireisen sarjan perään Pelle nähdään Daan Jippesin yksisivuisessa vistissä, joka perustuu Carl Barksin ideaan. Jippesin kynänjälki loistaa ja tarinakin on vapaa häneen toisinaan iskevästä liioittelunhalusta.
Jens Hensegårdin kirjoittamassa ja Feriolin piirtämässä Pelle-kertomuksessa Tehokas tehoste keksijämme kutsutaan ratkaisemaan harrastajateatterin tehosteongelmaa. Produktio on Peter Pan, ja mukaan on ängetty jonkin verran kuvastoa Disneyn samannimisestä animaatioelokuvasta - josta en muuten pidä. Erityisesti inhoan Helinä-keijua, josta on ikävä kyllä kuitenkin tehty Disney-imperiumin symboli. On kieltämättä hauskaa nähdä tämä ärsyttävä taikaolento ihmettelemässä oikeasti hyvän ja mielenkiintoisen hahmon paljon suurempaa kompetenssia:
Kuusisivuisessa hupikertomuksessa on kosolti silmänruokaa ja muutama erittäin näyttävä ruutu, joista paras pääsee ansaitusti puolen sivun kokoon. Lopetus tosin on hieman lattea ja loppuselitys päättää tarinan aika äkisti. Miksi muuten tarinaan otettiin mukaan myös juuri Hannu? Ei siinä mitään pahaa ole, varsinkin, kun Ferioli osaa piirtää Hannun erittäin hyvin - hän tuntuu kuuluvan piirtäjissä siihen vähemmistöön, joka tajuaa, miten Hannun nokka toimii.
Pelle nähdään vielä nelisivuisessa tarinassa Vuoden keksijä. Pat ja Carol McGrealin käsikirjoittamassa ja hieman yllättävästi Marco Rotan piirtämässä kertomuksessa Pelle yrittää keskittyä kilpailutyöhön samalla, kun ankkalinnalaiset kiikuttavat hänelle rikkinäisiä kodinkoneitaan ja muita vempeleitään korjattaviksi. Kertomus on vähänkin kokeneemmalle lukijalle nolostuttavan ennalta-arvattava ja lopetuksen päälle liimattu opetus näyttää falskilta musikaalinumerolta, mutta sarjassa on mielenkiintoisetkin puolensa. Rota ei ole omimmillaan, kun kerronta pysyttelee interiööreissä, mutta on silti mielenkiintoista nähdä hänen tulkintansa Helunasta.
Helunan kahvinkeitin oikuttelee. Arvatkaapa muuten, mistä Heluna saa maidon kahviinsa. |
Ideana on, että Mikki & kumpp. järjestävät naamiaiset, ja Hessu ja Pikku-Pelle ovat päättäneet pukeutua toisikseen.
Pikku-Pelle vaikuttaa tässä kertomuksessa - jossa hän on sivuosassa - varsin sietämättömältä tapaukselta, joka sanailee avoimesti setänsä vähäisestä älykkyydestä ja omasta erinomaisuudestaan. Se ei minusta sovi hahmolle, ja asennetta voi pitää käsikirjoitustaholta (jota emme tunne) anti-intellektuaalisena. (On todettava, että Hessulla ja Pikku-Pellellä on naamiaisten hauskimmat asut - Minni on joku keijukuningatar, Mikki näemmä Robin Hood, Heluna hulatanssija ja Polle taas joku satunnainen heinähattu(?))
Hupi alkaa, kun paikalle saapuu professori Korppu, joka luulee Hessua Pikku-Pelleksi ja ottaa tämän mukaansa polttoainelaboratorioonsa mullistavia keksintöjä viimeistelemään. Kyllä tästä neljän sivun verran kelpo harmitonta hupia irtoaa.
Kaikkein mielenkiintoisin lehden tarinoista on yllättäen kertomus Taavi Ankka tarttuu syöttiin. Tony Stroblin piirtämä tarina on julkaistu aiemmin AA:n numerossa 21/1964. Tarina on sinänsä huvittava, muttei kovin kummoinen. Nelisivuinen kertomus (jossa esiintyy Heluna jo toistamiseen samassa lehdessä!) kuitenkin paljastaa jotakin kiehtovaa Taavin taustoista. Taavi on näet hulluna gulassiin ja hänellä on hallussaan sukunsa perintöresepti ko. unkarilaisesta ruokalajista - ja resepti on kirjoitettu unkariksi!
Hauska repliikki, varsinkin ilman kontekstia. |
Ikävä kyllä Taavin kohdalla suomentajat ovat jälleen töpänneet.
Kun hahmon nimi on Ludwig von Drake ja hänet esitellään uutena tulokkaana, itsetietoisena nerona ja tiedemiehenä, joka puhuu hassulla korostuksella, ei ole juuri järkeä esitellä häntä suomalaisella nimellä, joka ei poikkea mitenkään muista Ankkalinnan asukkien nimistä. Suomentajien olisi pitänyt antaa hahmolle edes hieman germaanis-ulkolaiselta kalskahtava nimi. "Tavallisella" nimellä varustettuna Taavin wieniläistausta ja gulassipuheet vaikuttavat jotenkin... vielä tavallistakin postmodernimmilta.
Joka tapauksessa pidän Taavista ja näkisin häntä mielelläni useammin Aku Ankankin sivuilla. Ymmärtääkseni pitkään lähinnä muutaman kustantamon toimittajan mukaan Taavi ei ole käyttökelpoinen hahmo. Nämä toimittajat eivät, jos tätä mieltä ovat, ymmärrä Taavin hahmoa laisinkaan. Hän ei ole Pellen kaltainen keksijä, vaan luonteeltaan teoreettisempi ja hajamielinen yleistiedemies. Hän ei suinkaan ole pelkkä Pellen ja Roopen yhdistelmä; moinen arvostelma on pinnallisuudessaan naurettava. Sen myönnän, että Taavi sopii päähenkilöksi lähinnä lyhyisiin ja hyviin vitsisarjoihin, mutta sivuhahmona muissa sarjoissa hänellä olisi runsaasti potentiaalia, sillä hänen avullaan voi kirjoittaa monta juonenkuljetusta keventävää vitsiä.
Lehden päättää Carl Barksin yksisivuinen Aku-vitsisarja Neronleimaus vuodelta 1952. Se on valittu nimensä (jota sillä alun perin ei tietenkään ollut) perusteella päättämään neronumero merkeissä, joka ylistää arkista joskin hyvin eksentristä kekseliäisyyttä.
Epätasainen, mutta joka tapauksessa mielenkiintoinen numero, jossa on riittävästi hyvää. Voisi olla enemmänkin.
En omista oikeuksia skannaamieni sarjakuvaotteiden kuva- ja tekstimateriaaliin. Ne omistaa Sanoma Magazines Finland / Disney. Tätä skannattua tekijänoikeuden alaista materiaalia käytän havainnollistamaan arvostelujani Suomen lain suoman sitaattioikeuden piirissä.